måndag 24 mars 2008

Trevliga skolor i Husby, med minst lika trevliga elever

Tidningen Metro skriver den 19:e mars, på sidan 1 och 4, om Husbyskolan som hotas stängas p.g.a. att en hel mängd olika elever regelbundet har misshandlat och hotat flertalet lärare.

När Metro pratar med eleverna skriker andra könsord.
- Man kan bli utkastad för minsta lilla på Husby-skolan. Men jag är inte rädd. Det värsta tycker jag nog är maten, säger eleven Sana Sutudumaram, 16.
Att döma av bilderna från skolan och dess elever skulle den lika gärna kunnat ligga i Irak, och citatet från Sana ovan är säkerligen representativt för både eleverna på skolan och deras landsfränder på alla andra skolor i landet. Att bråka och begå allvarliga brott är inget att "vara rädd" för, och klaga ska man göra på allt man kan, vilken annan inställning skulle annars kunna vara vettig att ha mot landet som har räddat ens liv undan krig och förföljelse? Eller just ja, man behöver ju bara slänga bort sina papper, köpa ett förfalskat pass från Irakiska ambassaden, beställa en snyftartikel från Aftonbladet, eller, om än med ett något mindre mått av finess trots minst likvärdig effektivitet, hövligt men bestämt tacka nej till sin legitimt utdömda utvisningsorder, så kan man ju stanna utan giltig anledning också. I vilket fall som helst förefaller ju Sana vara en, enligt Mona Sahlins synsätt, lyckat integrerad ung man, med en sund inställning som bådar gott för Sverige.

Då är bara den enda kvarstående viktiga frågan, ska jag kasta mig framför en buss, eller hoppa från en bro?

Inga kommentarer: